75 години история на успеха! Честит рожден ден VW Käfer!

75 години история на успеха! Честит рожден ден VW Käfer!

Серийното производство на седана Volkswagen стартира на 27 декември 1945 г. Вътрешно наричан „Тип 1“, а по-късно световно известен като „Käfer “, уникалната история на успеха на автомобила започва във Волфсбург благодарение на стратегическата визия на британския майор Иван Хърст.

След края на Втората световна война, през юни 1945 г. британското военно правителство поема попечителството на Volkswagenwerk GmbH. След края на войната производството на Volkswagen Type 1 започва с плана за използване на автомобила за спешно необходими транспортни задачи в окупираната зона. Старши офицер майор Иван Хърст изиграва ключова роля в това развитие и именно този британски прагматизъм в крайна сметка спасява централата на Volkswagenwerk GmbH от предстоящо унищожаване.

Прозорливостта и талантът на импровизацията на Хърст са направили възможно стартирането на автомобилното производство в годините на нормиране в условията на недостиг. С ентусиазма си към технологиите и автомобилите, решителността и ясното си поведение той успява да превърне бившата оръжейна фабрика в гражданска индустриална компания за впечатляващо кратко време.

Британското военно правителство прави поръчка за 20 000 превозни средства през август 1945 г. Стартът на производството е бил видим знак за новото начало и надежда във фабриката, която до голяма степен била разрушена в края на Втората световна война.

Това решение било в съответствие с британската политика за Германия, която разглеждала финансовата сигурност и бъдещите перспективи за населението като основни елементи за изграждането на граждански структури. Демокрацията дошла във фабриката на Volkswagen на 27 ноември 1945 г. Демократично избраният работнически съвет се събира за учредителното си заседание.
Въпреки, че в началото имало значителни проблеми при осигуряването на работниците с храна и жилища, а производството било затруднено поради суровините и енергийни доставки. Въпреки тези трудни условия, първият седан на Volkswagen се спуска от поточната линия малко след Коледа. До края на 1945 г. са произведени 55 автомобила.

Моментът, в който купето среща шасито, и днес се нарича сватба!

От 1946 г. до валутната реформа се произвеждат около 1000 автомобила на месец. Не било възможно да се построят повече превозни средства поради недостига на материали, намирането и недостига на персонал. Със започването на износа на седана Volkswagen през 1947 г. и създаването на система за продажби и обслужване на клиенти, отговорните настоятели поставили основата за по-нататъшния растеж на компанията.

Решението за изграждане на цивилна фабрика и започване на серийно производство на Volkswagen Type 1 било отправна точка на уникалната история на успеха. Благодарение на ранното рестартиране, Volkswagenwerk GmbH била добре подготвена за икономическия подем след въвеждането на D-Mark.

Под неофициалното име „VW Käfer “ автомобилът става по-популярен в световен мащаб от почти всеки друг модел автомобил. Автомобилът става рекордьор по отношение на производството, времето за работа и обема. Едва през 2003 г. Volkswagen спира производството на оригиналния VW Käfer в Мексико, след като са произведени 21 529 464 автомобила, около 15,8 милиона от тях в Германия. Дори производството да е спряно, VW Käfer - за феновете ще продължи да живее и да пътува и да пътува ...

Снимки: © Volkswagen


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg