Подаване на ток с кабели от друг автомобил - стъпка по стъпка

Подаване на ток с кабели от друг автомобил - стъпка по стъпка

1. Намерете автомобил, който да ви подаде ток (донор); 2. Използвайте правилните кабели за стартов ток; 3. Свържете червения кабел към положителния извод на акумулаторите; 4. Свържете черния кабел към отрицателния извод на акумулаторите; 5. Стартирайте донорският автомобил; 6. Стартирайте вашият автомобил; 7. Разкачете кабелите в обратен ред;

• Публикувано на 04.02.2021 г. • Актуализирано на 14 декември 2023 г.

Акумулаторът на автомобила е изтощени и колата не пали. Това може да се случи на всеки шофьор, най-често през зимата. Но има решение и за това, ако батерията изглежда нормално. Всичко от което се нуждаете е автомобил, който да ви подаде ток и кабели за стартов ток, за да свържите акумулаторите на двата автомобила. При този начин на палене, трябва абсолютно да спазвате правилните връзки и последователността, в противен случай могат да възникнат непредвидени и непланирани последици.

Трябва да знаете, че не всички стартови кабели са подходящи за подаване на ток към изтощен акумулатор. Прекалено слабите стартови кабели няма да ви помогнат. Кабелът за стартиращ ток трябва да бъде гъвкав. За мощни или дизелови двигатели ви е необходим по-дебел кабел, отколкото за малка кола със слаб мотор. В противен случай кабелът ще се нагрее твърде много и изолацията може да се стопи. Изключете всички електрически консуматори в автомобила с изтощеният акумулатор, включително радиото. По този начин целия ток ще отива към стартера.

Важно: Винаги започвайте с положителните полюси, а двата автомобила трябва да са изключени!

Стъпка 1. Свържете едната полюсна скоба на червения кабел към положителния полюс на стартерната батерия на донорското превозно средство. (полюсите са маркирани)
Стъпка 2. Свържете другата скоба на полюса на червения кабел към положителния полюс на акумулатора на проблемния автомобил.
Стъпка 3. Свържете черния кабел към отрицателния полюс на акумулатора на донорското превозно средство.
Стъпка 4. Свържете другия край към отрицателния полюс на акумулатора на проблемния автомобил.
Стъпка 5. Стартирайте двигателя на донорското превозно средство и изчакайте няколко минути.
Стъпка 6. Стартирайте двигателя на авариралото превозно средство. Ако двигателят не запали, повторете процеса.
Стъпка 7. След като запалите двигателя оставете и двете коли да работят за няколко минути.
Стъпка 8. Включете електрическите консуматори (климатик, осветление, радио) в проблемния автомобил.
Стъпка 9. Първо разкачете скобите на черния кабел от автомобила-донор и след това от проблемния автомобил.
Стъпка 10. Изключете скобите на полюсите на червения кабел в обратен ред и изключете ненужните консуматори (климатик, осветление, радио).
Потеглете внимателно и карайте няколко километра. Най-добре е да шофирате на по-голямо разстояние и всички ненужни устройства да останат изключени.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg