Антифриз - какво трябва да знаете

Антифриз - какво трябва да знаете

Охлаждащата течност гарантира, че топлината на двигателя се разсейва, така че агрегатът да не прегрее. За да не замръзва охлаждащата течност през зимата и да причинява скъпи щети, тя трябва да бъде обогатена с антифриз.

• Публикувано на 22.03.2021 г. • Актуализирано на 10 октомври 2023 г.

Антифриза стабилизира електрическата проводимост на охлаждащата течност и я предпазва от преждевременно кипене. Предпазва от замръзване, но и защитава от ръжда радиатора, водната помпа и охлаждащите канали и не позволява минерални отлагания. Поради това е важно редовно да проверявате антифриза на радиатора и нивото на охлаждащата течност.

Особено важно: Охлаждащата течност трябва да се проверява редовно, а не само през зимата. При проверка се прилага следното: ниво веднъж месечно, защита от замръзване два пъти годишно. Тестът се провежда със студен, изключен двигател.

Проверете нивото на охлаждащата течност: Нивото се отчита от разширителния резервоар в отделението на двигателя. Винаги трябва да е между минималната и максималната маркировка. Ако нивото падне под мин, определено трябва да попълните. Важно: Никога не отваряйте охладителната система, докато двигателят е топъл. Горещата течност под налягане може да излезе и да попари лицето и ръцете ви!

Доливане на охлаждащата течност: това трябва да се спазва!

Ако антифризът в радиатора трябва да се напълни отново, пълнете само с охлаждаща течност, предписана от производителя (вижте инструкциите за експлоатация). Тъй като разтворите съдържат различни добавки, които са съобразени със специалните охладителни системи. С грешна защита от замръзване на борда или комбинация от различни, малките охладителни канали могат да се запушат. Ако не е налице правилната охлаждаща течност, но нивото на охлаждащата течност е твърде ниско, по-добре да долеете с дестилирана вода или чешмяна вода. Дестилирана вода вземете от бензиностанция.

Колко често трябва да се сменя старата охлаждаща течност?

Много производители посочват 50 000 километра като интервал за смяна на охлаждащата течност. Но за някои е значително повече. Една опасност е до голяма степен неизвестна: в стария антифриз на радиатора често се образуват мехурчета (кавитация). Ако те се спукат, експлозиите могат да пробият металните стени в радиатора и да разрушат пластмасовите остриета на водни помпи. Ето защо автомеханиците препоръчват смяна на охлаждащата течност на всеки три години.

Източник: снимка АВТОСЕРВИЗ ТОНИ КАР


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg