Използването на мобилни телефони по време на шофиране забранено в ЕС

Използването на мобилни телефони по време на шофиране забранено в ЕС

Активното използване на смартфона по време на шофиране се наказва с глоба и отнемане на различен брой точки в страните от ЕС. Глобата се увеличава, ако разсейването представлява и риск за останалите участници в движението. Но имуществените щети причинени при ПТП ни струват най-скъпо.

• Публикувано на 28.03.2021 г. • Актуализирано на 27 август 2023 г.

В България според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете и погледът на водача не се отклонява от пътната обстановка.
Санкцията за подобно нарушение, предвидена в ЗДвП е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Наредбите за движение по пътищата в ЕС изброяват множество други устройства, които не може да се използват активно по време на шофиране: телефони за автомобили, сензорни екрани, лаптопи, навигационни устройства, телевизори, DVD плейъри или дори очила за виртуална реалност. Този списък не претендира за изчерпателност, той служи само за обяснение, какво се разбира под „електронно устройство“. Всички устройства, които се използват за комуникация, информация или организация, са обхванати от забраната.

Използването на мобилни телефони в колата е разрешено само в определени ситуации, които са регламентирани от Закона за движение по пътищата.
Това включва и вградения сензорен екран в централната конзола. Шофьорите имат право да поглеждат по-дълго, когато паркират, само ако върху него се показва изображението от камерата за заден ход.
Мобилен телефон, таблет или навигационно устройство могат да се използват без никакви ограничения само когато автомобилът е неподвижен и двигателят е изключен. В този контекст двигателят е официално изключен само в една позиция за паркиране. Изключването с помощта на автоматична система старт-стоп, например на светофара, не е едно от тях.
Мобилен телефон като навигационно устройство

Много шофьори използват своите смартфони за навигация през трафика. По принцип това е позволено, при условие че мобилният телефон е фиксиран в държач и навигационната дестинация се въвежда, когато превозното средство е неподвижно при изключен двигател. Ако мобилният телефон се управлява изключително чрез гласово управление по време на шофиране, това не е нарушение.

Наказание за мобилен телефон зад волана

Всеки, който активно използва мобилния си телефон, докато шофира, подлежи на санкция. Няма значение дали шофьорът е на телефона с мобилния си телефон до ухото, изследва интернет или пише текстово съобщение. Ако разсейването представлява риск за другите участници в движението, глобата се увеличава.

Използването на мобилен телефон зад волана в чужбина е твърде скъпо. Размерът на санкциите за това обаче се различават значително. Размерът на наказанието често е свързан и с тежестта на нарушението.

Преглед на някои от глобите в чужбина:

• Чехия: от 40 евро
• Полша: от 50 евро
• Австрия: от 50 евро
• Швейцария: 90 евро
• Белгия: 110 евро
• Франция: от 135 евро
• Италия: от 165 евро
• Испания: от 200 евро
• Великобритания: от 230 евро
• Холандия: 240 евро
• Естония: от 400 евро

Източник: снимки Alliance

Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg