Амортисьор - функция, структура

Амортисьор - функция, структура

Кога е време за смяна на амортисьорите. Как работи амортисьорът, каква е конструкцията и какво трябва да се има предвид при смяна на амортисьор?

• Публикувано на 27.03.2021 г. • Актуализирано на 1 септември 2023 г.

Амортисьорът е важен компонент в шасито. Използва се за компенсиране на неравности по пътното платно. Както подсказва името му, амортисьорът амортизира движенията нагоре и надолу на мотора. Ремонтът на амортисьора трябва да се извършва само в автосервиз с подходящи специални инструменти. В противен случай съществува риск от сериозни наранявания. Амортисьорите са два вида: амортисьори с газово налягане и налягане на маслото. Най-често срещаните са амортисьорите с газово налягане. Те се състоят от пневматичен цилиндър, в който се движи стоманено бутало. Колкото по-дълбоко се движи стоманеният прът, толкова по-високо е вътрешното налягане в цилиндъра. Нарастващото съпротивление на сгъстения газ създава амортизационен ефект. Газовите амортисьори също съдържат малко масло за смазване. Амортисьорът е свързан към корпуса от страната на буталото и към стойката на колелото или пружината от страната на цилиндъра. Между буталото и цилиндъра има уплътнение, така че газът да не може да изтече.

По принцип амортисьорите с налягане на маслото имат подобна структура като амортисьорите с налягане на газ и работят с образуването на мехурчета по време на декомпресия. Те са много по-твърди и не предлагат комфорта на пълнените с газ амортисьори. Ето защо те рядко се използват днес.

Дефекти в амортисьора

Уплътнението между цилиндъра и буталото е слабото място на този компонент. Неизбежно е с времето да загуби своята функция. След това газта постепенно излиза и поведението на шофиране се променя. Проблемът е, че амортисьорите се износват много бавно. Ако шофьор използва собствената си кола всеки ден, може да се случи така, че дълго време да не забелязва влошаването на поведението при шофиране.

Ето защо е важно, особено при по-старите превозни средства, да проверявате редовно амортисьорите. Специалистите препоръчват амортисьорите да се проверяват в автосервиз на всеки 25 000 километра.

Типична проверка на амортисьорите при покупка на употребяван автомобил е силния натискат върху калниците над колелата. Погледът към компонентите също може да бъде много информативен. Ако амортисьорите са дефектни, маслото ще изтече. Такъв недостатък е от значение за основната проверка и трябва да бъде отстранен.

Характерното люлеене и изтичащи масла обаче са много напреднали повреди на амортисьорите. След това те вече не могат да се използват дълго време. Ето защо редовните проверки на амортисьорите трябва да се извършват на стенд за изпитване на амортисьори в автосервиз. Това е единственият начин да разберете достатъчно рано, когато е време за смяна на амортисьорите.

Източник: снимка Auto&Motorentechnik

Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg