Избор на стойка за велосипеди подходяща за вас и вашия автомобил

Избор на стойка за велосипеди подходяща за вас и вашия автомобил

Изборът на стойки за велосипеди е голям, но обикновено само няколко модела отговарят на вашата кола и вашите изисквания. Прочетете тук какво е от решаващо значение при избора.

• Публикувано на 23.09.2020 г. • Актуализирано на 3 юни 2024 г.

С автомобил и велосипеди на почивка е забавно, здравословно и икономично, но какво трябва да знаете.
Всички велосипедни стойки са тежки, но трябва да включите обемистите и нелеки велосипеди. Поставката за велосипеди на автомобила променя теглото, центъра на тежестта, височината и въздушното съпротивление на вашия автомобил и по този начин неговите характеристики при шофиране.
Това означава, че от съображения за безопасност не трябва да шофирате по-бързо от 130 км / ч, когато шофирате с велосипеди отзад, а с колелата на покрива, максималната безопасна скорост е 120 км / ч.

Коя стойка за велосипеди е подходяща за вас?

Преди да започнете да търсите нов багажник за велосипеди, трябва да изясните няколко неща. Колко велосипеда искате да транспортирате и каква кола карате? Имате ли теглич за ремарке? Ако има опция за багажник на покрива, проверете допустимото натоварване на покрива на вашия автомобил дали е достатъчно, за да поддържа както теглото на багажника, така и теглото на велосипедите. Запитайте се също така, дали сте в състояние да вдигнете велосипедите на покрива на колата?

Тествайте след сглобяване

Без значение какъв тип багажник за велосипеди монтирате, препоръчваме тестово пътуване на завои и с интензивно спиране след това. Така че да можете да свикнете с промененото поведение при шофиране и да сте добре подготвени за по-дълго пътуване. Освен това трябва да спрете след първите 50 километра и да проверите багажника и колелата.

Поставка за велосипеди за покрива

Ако използвате багажник на покрива има и предимства, и недостатъци. Първо има повече място на покрива, отколкото отзад. Няколко велосипеда могат да бъдат транспортирани без никакви проблеми. От друга страна, багажниците на покрива за велосипеди са значително по-евтини от тези за теглича на ремаркето. Достъпът до багажника е запазен. Ако имате покривни релси, сглобяването е относително лесно. Като алтернатива има и модели за превозни средства без парапет, които са закрепени в отворите на вратите.
С велосипедни стелажи за покрива, височината на автомобила се увеличава значително. Не трябва да забравяте това, когато пресичате мостове или когато влизате в гаража. В допълнение, носещата система силно влияе на аеродинамиката. Поради това разходът на гориво и податливостта на кръстосани ветрове също се увеличават. Същото се отнася и за риска от повреда на лаковото покритие. При повдигане нагоре и надолу могат бързо да възникнат малки драскотини.

Велосипедна стойка за задната врата

Тази версия на багажника за велосипеди звучи като обикновен компромис. Не са необходими нито теглич, нито релси на покрива. Вместо това багажникът за велосипеди просто е закачен в задната врата. Но това е компромис само в ограничена степен. От една страна, носачите изобщо не стават за много модели. От друга страна, разстоянието до автомобила често е твърде малко. Добавеното тегло на задната врата и амортисьорите също може да бъде проблем. Всеки, който въпреки това се реши на този тип багажник за велосипеди, трябва да избира внимателно. Най-добре е да потърсите съвет или да потърсите онлайн магазин, където можете точно да търсите съвместима велосипедна стойка за вашия модел автомобил. Сглобяването на стойката за задната врата е лесно. Изгледът отзад обаче е ограничен.

Стойка за велосипеди за теглича на ремаркето

Вероятно най-добрият начин за транспортиране на колело с кола е да използвате багажник за теглич. Те улесняват зареждането на велосипедите. Освен това не е нужно да се притеснявате за мостове или подземни гаражи. Боята на вашия автомобил обикновено е пощадена от повреда при натоварване.
Тези носачи на велосипеди обаче имат и недостатъци. От една страна, имате нужда от кола с теглич за ремарке от друга страна, този тип багажник за велосипеди е скъп.

Сглобяване на стойки за велосипеди

Тъй като моделите се различават значително един от друг, най-важното правило е да работите точно според инструкциите за експлоатация и използвайте само оригиналните аксесоари като каишки или винтове. Когато монтирате върху теглича, се уверете, че топчестата глава не съдържа мазнини.
Когато закрепвате велосипедите към стойката, винаги започвате с рамката, а след това обезопасявате гумите. Когато инсталирате багажници на покрива, най-добре е да поставите одеяло на покрива. По този начин можете да защитите боята на автомобила от драскотини.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg