Причините за смяна на маслото в сервоуправлението

Причините за смяна на маслото в сервоуправлението

Чувате ли нетипичен шум от двигателното отделение, когато маневрирате колата на място за паркиране и завъртането на волана е по-трудно от обикновено. Очевидно има проблем със сервоуправлението и е време да проверите нивото на маслото.

• Публикувано на 13.02.2021 г. • Актуализирано на 16 март 2024 г.

По цвета на хидравличната течност можете бързо да разберете дали маслото на сервоуправлението на волана трябва да се смени. Нормално маслото е бистро и кехлибарено до червеникаво, понякога също зелено или розово. Старото масло е кафяво, понякога почти черно, което се дължи на замъгляването на гумената абразия или чужди тела. Излъчването на топлина на двигателя също кара маслото да старее по-бързо. В най-добрия случай може да е достатъчно обезвъздушаване на сервоуправлението.

Доливането на масло, когато нивото на маслото е твърде ниско, обикновено е само спешна мярка. Тъй като обикновено има причини, поради които нивото пада, например теч. Но често причината е мръсното или старото серво масло. И трябва да реагирате възможно най-скоро, тъй като сервоуправлението може да създаде опасни пътни ситуации и да доведе до скъпи последващи повреди на сервоуправлението и кормилната уредба.

Смяна на маслото в сервоуправлението на волана

Тъй като хидравличното серво масло е класифицирано като опасно вещество и смяната му е сложна се препоръчва смяната на маслото да се извърши в автосервиз. В автосервиза специалистите ще направят точния подбор на маслото подходящо за вашия автомобил и ще настроят интервала за следващата смяна на маслото. При по-новите превозни средства електрониката определя интервалите за проверка. Интервалите за смяна маслото на сервоуправлението обикновено са от 80 000 до 100 000 километра.

Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg