За какво да внимавате при презареждане на акумулатора на автомобила

За какво да внимавате при презареждане на акумулатора на автомобила

Акумулаторите на колите бързо се изтощават в студа, но с малко внимание продължителността на живота може да бъде удължена. Независимо дали изваждате акумулатора или го зареждате докато е инсталиран в автомобила, неправилното боравене може да повреди електрическата система на автомобила.

• Публикувано на 18.02.2021 г. • Актуализирано на 3 януари 2024 г.

Какво трябва да знаете при презареждане на батерията

Автомобилните акумулатори страдат през зимните месеци. Ниските температури, трафикът на къси разстояния и повишените изисквания за захранване поради консуматори на електричество като отопление на седалките и постоянно осветени фарове натоварват батерията. Това често води до проблеми при стартиране на двигателя, особено след дълги периоди на бездействие. Но има нещо, което можете да направите, за да гарантирате, че стартерната батерия издържа по-дълго.
Съвременните батерии не се нуждаят от поддръжка, но според експертите редовно трябва да се проверява състоянието им през годината.

Почистването се препоръчва поне веднъж годишно. Свързващите полюси и кабелните скоби трябва да бъдат защитени от корозия. Можете да ги разпознаете по факта, че се виждат бял слой и отлагания на мръсотия и сол. Тези оксидни слоеве могат да причинят токове на утечка. Те водят до постепенно разреждане на батерията. Като превантивно средство препоръчваме полярна грес за защита от корозия, която можете да закупите в специализираните магазини. Това предпазва полюсите от корозия.

Пътуване само на къси разстояния през зимата

Всеки, който кара само на къси разстояния през зимата, също трябва да очаква батерията на автомобила бавно да се разрежда. При ниски скорости алтернаторът не може да осигури достатъчно енергия, за да компенсира това, което осветлението, отоплението на седалките и други електрически консуматори черпят от него. Критичното състояние на зареждане в съвременните автомобили може да бъде разпознато от контролната лампа в арматурното табло. Контролната лампа светва, когато напрежението на батерията падне под стандартната стойност по-малко от 12 волта. След това акумулатора трябва да се презареди със зарядното устройство. При липса на такова експертите съветват да се измине по-голямо разстояние с превозното средство. Минимум трябва да пътувате поне половин час при изключени ненужни консуматори, като отоплението на задното стъкло, радиото или отоплението на седалките. По този начин алтернаторът ще презареди батерията по-бързо.

За какво да внимавате при презареждане на акумулатора

Когато презареждате със зарядно устройство, първото нещо, което трябва да направите е внимателно да проучите инструкциите за експлоатация на превозното средство и зарядното устройство. Важно е зарядното устройство да съвпада с акумулатора. Това, което беше нормално при по-старите превозни средства, вече не се отнася за съвременните автомобили с функции за управление на акумулатора и старт-стоп. Независимо дали изваждате акумулатора или го зареждате, докато е инсталиран. Тъй като неправилното боравене може да повреди електрическата система на автомобила, а поправянето им да ви струва скъпо, ви съветваме да получите помощ в автосервиз. В съвременните автомобили, след като акумулатора бъде изваден, той трябва да бъде обучен отново в системата за управление на акумулатора след инсталирането. Работа, която изисква специализирано оборудване.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg